Hur man sätter fisk i karantän på ett enkelt sätt

Hur man sätter fisk i karantän på ett enkelt sätt

Många nybörjare kanske inte vet detta, men ett av de enklaste sätten att hindra dina fiskar från att bli sjuka är att sätta upp en karantänstank. Detta separata akvarium används för att tillfälligt hålla nyinköpta fiskar eller sjuka djur som behöver en lugn miljö för att läka. Genom att placera dem i isolering gör det att du noga kan observera deras hälsa, administrera eventuella behandlingar och förhindra att sjukdomar sprids. När de väl är helt friska och sjukdomsfria kan du tryggt lägga till dem i ditt huvudsakliga akvarium utan att smitta de befintliga fiskarna.

Material för sjukhustanken

  • Klar plastbalja eller akvarium med lock
  • Akvariumfilter med lågt flöde, som ett svampfilter
  • Akvarievärmare och termometer
  • Akvarium dekorationer och hudar
  • Vattenkonditioneringsmedel
  • Trio av karantänmediciner (inkluderar Mardel Maracyn, Aquarium Solutions Ich-X och Fritz ParaCleanse)

Hur man sätter upp ett karantänsakvarium

En genomskinlig plastbehållare kan användas som en billig karantänsanläggning. Skär eller borra några hål i locket för att underlätta installation av utrustning och bättre luftflöde.

Använd ett akvarium med bar botten och dekorationer för att ge dem gott om skydd. Sjuka fiskar vill ofta gömma sig, så extra skydd gör att de känner sig mer bekväma.

Beskrivning av trio av karantänsläkemedel

Vanliga frågor om karantän för fisk

Hur stor måste en karantänstank vara? Eftersom det bara är en tillfällig installation behöver en karantänstank inte vara lika stor som den rekommenderade storleken för fisken att leva permanent i. En sjukhustank med mindre vattenvolym gör också att du kan använda mindre medicin när du behandlar fisken.

Hur håller man en karantänstank cyklad? Det enklaste sättet är att använda ett extra svampfilter (eller extra filtermedia i ett hängande filter) i ett av dina visningsakvarier. När du behöver sätta några fiskar i karantän flyttar du det extra svampfiltret eller filtermediet till sjukhusakvariet så att det kommer att föra över massor av nyttiga bakterier som hjälper till att rena vattnet. När karantänsperioden är avslutad sätter du tillbaka svampfiltret eller filtermediet i ditt huvudakvarium. Om du vill veta vad cykling är och hur man cyklar ett akvarium kan du läsa hela vår artikel här.

Kör ett extra svampfilter eller filtermedia i ett etablerat akvarium och använd det för att föra in nyttiga bakterier i sjukhusakvariet när det behövs.

Kan jag sätta fiskar i karantän i en hink? Ja, alla rena, livsmedelssäkra behållare som är tillräckligt stora fungerar i en nödsituation. Vi rekommenderar dock att du använder en behållare med tydliga sidor så att du lätt kan se fisken från alla vinklar för att se om deras hälsa förbättras eller försämras.

Bör man sätta räkor och sniglar i karantän? Dvärgräkor kan ibland bära på sjukdomar, särskilt om de köps direkt från importörer, så om du tar in ett parti för att komplettera en befintlig koloni bör du överväga att sätta dem i karantän först för att observera deras tillstånd. Enligt vår erfarenhet verkar sniglar sällan bära på sjukdomar, så vi brukar hoppa över karantänsteget och lägga till dem direkt i våra akvarier.

Måste jag sätta min första fisk i karantän? Om du inrättar ditt första akvarium kan du teoretiskt sett lägga till nya fiskar direkt i akvariet utan att inrätta en separat karantänstank eftersom det inte finns några befintliga djur att skydda. En situation där du kanske vill använda en separat sjukhusfisketank är om ditt akvarium är mycket stort och fiskarna är tillräckligt små för att gå i en nedskalad karantänsanläggning. Det kostar mindre pengar att dosera läkemedel i en mindre vattenvolym i stället för i ett helt visningsakvarium.

Ett annat exempel är om ditt huvudakvarium är fullt av levande växter eller sniglar. I de fall då karantänsmedlet trio inte verkar vara effektivt använder vi ofta akvariesalt som en andra försvarslinje. Eftersom växter och sniglar i allmänhet inte gillar höga koncentrationer av salt är det bäst att flytta dina fiskar till en annan behållare för behandling.

Vad ska jag använda för att behandla fisken om jag inte kan köpa karantänsmedicinen trio? Vi rekommenderar att du använder akvariesalt - en billig och allmänt tillgänglig "medicin" som är ganska effektiv för behandling av bakterier, svamp och externa parasiter. Det är dock inte säkert för vattenväxter, sniglar och vissa fiskar som ankarfisk. För mer information, följ doseringsanvisningarna i vår artikel om akvariesalt.

Your Aquarium