Miten hoitaa Vesi Wisteria (Hygrophila difformis)

Miten hoitaa Vesi Wisteria (Hygrophila difformis)

Vesiwisteria (Hygrophila difformis) on erittäin suosittu akvaariokasvi harrastajien keskuudessa sen pitsimäisten lehtien, kirkkaan vihreän värin ja nopean kasvun vuoksi. Vaikka sen hoitovaatimukset ovat helppoja, tämä laji on hyvin altis sulamaan ja menettämään lehtensä, kun ostat sen ensimmäistä kertaa (kuten sulavat Cryptocoryne-kasvit). Tutustu parhaisiin vinkkeihimme ja nikseihimme uuden wisterian istuttamiseen, sulamisvaiheen ohittamiseen ja sen lisäämiseen uusien kasvien kasvattamiseksi.

Mikä on Water Wisteria?

Tämä vesikasvi on kotoisin Intian ja Thaimaan välisistä maista, ja se voi kasvaa helposti jopa 51 cm:n (20 tuumaa) korkeaksi ja 25 cm:n (10 tuumaa) läpimitaksi. (Suuremmissa korkeuksissa valon on vaikea päästä wisterian tyvelle, ja siksi pohjalehdet voivat alkaa ohentua.) Monet ihmiset käyttävät tätä pensasmaista lajia taustakasvina akvaarioissaan, mutta voit istuttaa sen myös etu- tai keskitaustaan, jos haluat leikata sitä lyhyemmäksi. Nopeakasvuisena kasvina sitä käytetään usein kuluttamaan vedessä olevia typpijäteyhdisteitä ja syrjäyttämään leväkasvustoa. Jos et kuitenkaan tarjoa riittävästi valaistusta tai nestemäistä lannoitetta, se ilmoittaa siitä sulamalla pois nälästä.

Miksi uusi vesikukkani ei näytä samalta kuin nettikuvissa?

Kuten monet muutkin elävät vesikasvit, myös wisteria kasvatetaan usein kaupallisissa kasvinviljelylaitoksissa siten, että sen lehdet ja varret ovat poissa vedestä ja juuret vedessä. Tätä menetelmää käytetään kasvien kasvattamiseksi nopeammin, suuremmiksi ja ilman levää ja tuholaisia. Emersed-kasvatetuilla kasveilla (tai veden pinnan yläpuolella kasvatetuilla kasveilla) on yleensä paksummat varret, jotka kestävät painovoimaa, ja leveämmät lehdet, jotka voivat imeä hiilidioksidia suoraan ilmasta. Wisterian lehdet näyttävät mansikanlehtien kaltaisilta: ne ovat noin 4 cm:n (1,5 tuuman) soikeita, suonissa on uurteita ja reunoiltaan hieman rosoisia.

Emersed-kasvatetun wisterian lehdet

Kun laitat wisterian kala-altaaseen, sen on pudotettava vanhat, upoksissa olevat lehtensä ja kasvatettava uudet, upoksissa olevat lehdet (tai kokonaan veden alla kasvavat lehdet), jotka pystyvät imemään vedestä hiilidioksidia ja muita ravinteita. Uppolehdet ovat yleensä ohuempia, kapeampia ja herkempiä. Wisteria tuottaa upoksissa kasvavia lehtiä, jotka näyttävät täysin erilaisilta kuin upoksissa kasvavat lehdet, mikä voi aiheuttaa paljon sekaannusta, mutta itse asiassa kyseessä on sama laji, joka muuttaa lehtensä ulkonäköä sopeutuakseen eri ympäristöihin. Veden alla kasvaneella wisterialla on kirkkaanvihreät, höyhenmäiset lehdet, joiden läpimitta voi nousta 10 cm:iin (4 tuumaa). Sen pensasmaista ulkonäköä voidaan käyttää lisäämään mielenkiintoista visuaalista rakennetta istutettuihin akvaarioihin, ja se sopii erinomaisesti kalanpoikasten tai katkarapujen piilottamiseen.

Aluskasvillisuudessa kasvaneet wisterian lehdet (oikealla).

Mitä eroa on vesikastikan ja vesikastikan välillä? Sekä wisterialla että vesiheinällä (Ceratopteris thalictroides) on hennot, pitsimäiset lehdet, jotka näyttävät melko samankaltaisilta, mutta kun niitä verrataan vierekkäin, vesiheinällä on ohuemmat, neulamaisemmat lehdet. Vesiwisteria on varsikasvi, joka voi tuottaa pitkiä oksia koko varren pituudelta, kun taas vesiwisteria on saniaislaji, joka luo uusia versoja kasvin tyvessä olevasta keskipisteestä.

Veden alla kasvava vesisirppisirkka

Miten istuttaa vettä Wisteria

Jos sinulla on kaloja, jotka haluavat kaivaa pohjamateriaalia, suojaa vastikään istutetut varret ympäröimällä wisteria-laikku kivien, puun tai muiden koristeiden renkaalla. Vaihtoehtoisesti wisteriaa voidaan kasvattaa myös kelluvana kasvina, jolloin se yksinkertaisesti nousee veden pintaan ja kehittää paljon roikkuvia juuria koko vaakasuoran varren pituudelta.

Istuttaminen vesi wisteria soraan pinseteillä

Miksi uusi Wisteria-kasvini kuolee?

Kun olet istuttanut wisterian, voit odottaa sen näyttävän hyvältä ensimmäisten päivien ajan. Sitten ensimmäisen viikon puolivälissä emersiot alkavat muuttua keltaisiksi ja sitten ruskeiksi, erityisesti lähellä varsien alaosaa. Kun lehdet ovat ruskeita, voit poistaa lehdet, jos haluat välttää ylimääräisen mätänevän orgaanisen aineen joutumisen akvaarioosi. Jos wisteria ei saa riittävästi valoa ja jos

Varren tyvessä kasvavat lehdet ruskistuvat ja sulavat pois ensimmäisenä.

Kuinka muuntaa Wisteria-istutuksesi emersoidusta kasvusta submersoiduksi kasvuksi?

Muuntovaihe voi kestää parista viikosta pariin kuukauteen riippuen akvaarion valo-, ravinne- ja hiilidioksidipitoisuudesta (CO2). Matalan teknologian akvaariossa, jossa on himmennetty valaistus ja jossa ei ole CO2-injektiota, voi kestää noin kuukauden, ennen kuin ensimmäiset uppolehdet ilmestyvät. Voit nopeuttaa tätä prosessia käyttämällä akvaariossa keskitasoista tai korkeaa valaistusta. Aseta wisteria suoraan valon alle ja varmista, että muut kasvit eivät peitä sitä varjolla. Anna myös paljon ravinteita vesipatsaaseen käyttämällä monitoimilannoitetta ja lisää mineraalilisää, jos sinulla on pehmeää vettä, jossa on vähän GH:ta. CO2-injektiota ei tarvita, mutta se lyhentää huomattavasti muuntamisaikaa, koska se tarjoaa enemmän rakennusaineita, joita wisteria voi käyttää.

Jos istutat wisterian kasvualustaan, yritä olla siirtämättä sitä. Aina kun multaa liikutetaan, se lakkaa kasvamasta jonkin aikaa sopeutuessaan uuteen paikkaan. Varmista myös, etteivät varret ole liian korkeita ja kasva ulos vedestä, tai ne saattavat kehittää uppolehtien sijasta enemmän uppolehtiä. Jos sinulla on vaikeuksia saada wisteriaasi muuttumaan, kokeile kelluttaa joitakin varsia, jolloin ne voivat kerätä enemmän valoa ja hiilidioksidia veden pinnalta. Kun ne alkavat kasvattaa kohtuullisen määrän juuria, voit yrittää istuttaa ne uudelleen kasvualustaan. Pidä lopuksi vesiparametrit, valaistus ja lannoitteet vakaalla tasolla, koska wisteria sulaa helposti, kun sen ympäristöolosuhteet vaihtelevat.

Me Aquarium Co-Opissa pyrimme hankkimaan upoksissa kasvavaa wisteriaa, jotta muuntamisprosessi käynnistyisi nopeasti ja säästyisit vaivalta.

Miten levittää vettä Wisteria

Kun kasvi on vakiintunut hyvin, se voi alkaa kasvaa kuin rikkaruoho 1-8 cm:n (0,5-3 tuumaa) nopeudella päivässä. Estääksesi sitä peittämästä kaiken valon ja kilpailemasta muiden kasvien kanssa, leikkaa varsien yläpuoli pois ja istuta leikkuujätteet uudelleen wisterian levittämiseksi. Voit jättää varren alimman puoliskon maahan, ja se kasvattaa lopulta uusia lehtiä kärjestä. Jos alempi puolisko on kuitenkin liian "pitkäjalkainen" ja menettänyt suurimman osan lehdistään muuntamisen aikana tai valon puutteen vuoksi, monet ihmiset päättävät poistaa sen ja istuttaa sen tilalle varren ylemmän puoliskon. Jos wisteria kelluu, älä anna sen peittää yli 50 % veden pinnasta, sillä muuten se voi varjostaa muita kasveja ja aiheuttaa seisovaa, hapenpuutteista vettä.

Varsien alempana oleviin, upoksissa oleviin lehtiin on tullut reikiä ja leväkasvustoa, kun taas varsien kärjissä olevat uudet, upoksissa olevat lehdet ovat terveitä ja kirkkaanvihreitä. Kun upoksissa olevia lehtiä on kasvanut useita senttejä, voit leikata terveet kärjet pois ja istuttaa ne uudelleen vanhojen, upoksissa kasvaneiden osien tilalle.

Your Aquarium