Top 7 hyödyllisiä etanoita seuraavaan makean veden akvaarioon

Top 7 hyödyllisiä etanoita seuraavaan makean veden akvaarioon

Kaikki eivät ole akvaarioetanoiden ystäviä, mutta me rakastamme niitä, koska niillä on tärkeä rooli vedenalaisessa ekosysteemissä. Detritivoreina ne auttavat puhdistamaan ja hajottamaan akvaariossa olevia orgaanisia aineita, kuten kalanruokajäämiä, kuolevia kasvinlehtiä, levää ja jopa kuolleita eläimiä. Jotta voisit ymmärtää näiden hämmästyttävien olentojen arvon, kokosimme listan seitsemästä parhaasta makean veden etanasta, joita pidämme mielellämme. Useimmat näistä etanoista ovat täysin turvallisia akvaariokasvien kanssa, mutta viimeiseen etanaan liittyy varoitus.

Yleisiä hoitovinkkejä etanoille

Koska etanat tarvitsevat tiettyjä mineraaleja, kuten kalsiumia, kuoren kunnolliseen kehittymiseen, ne suosivat yleensä korkeampaa pH-arvoa yli 7,0 ja korkeampaa GH-arvoa yli 8° (140 ppm). Jos huomaat kuoppia, halkeamia tai reikiä etanasi kuoressa, harkitse veden annostelua mineraalilisillä, kuten Wonder Shell ja Seachem Equilibrium. Murskattu koralli alustassa ja suodatinmediassa voi myös auttaa puskuroimaan pH:ta. Lisäksi voit ruokkia kalsiumpitoisia ruokia, kuten Shrimp Cuisine, Crab Cuisine ja Zoo Med Nano Banquet Food Blocks.

Useimmat etanat ovat hyvin herkkiä suolalle, joten saatat joutua ottamaan ne pois akvaariosta ennen kalojen käsittelyä natriumkloridilla. On normaalia, että etanat eivät liiku levätessään, mutta jos huomaat, että jokin niistä roikkuu ulos kuorestaan tai haisee mädälle, poista se akvaariosta, jotta vesi ei likaannu.

Jotta akvaariosi pysyisi turvallisena etanoille, vältä etanoita syöviä petoeläimiä, kuten tiettyjä särkikaloja ja puskurikaloja. Lisäksi joidenkin etanoiden tiedetään karkaavan akvaariosta, joten varmista, että sinulla on tiiviisti istuva kansi, peitä kaikki aukot käsityöverkolla ja harkitse tarvittaessa vedenpinnan laskemista.

1. Virtsarakon etana

Tämä yleinen etana kuuluu Physidae-heimoon, ja se tunnetaan ruskeasta, sipulimaisesta kuorestaan, jossa on pilkullisia täpliä. Ne pysyvät melko pieninä, alle 2,5 cm:n (1 tuuman) kokoisina, mikä tekee niistä riittävän pieniä siivoamaan tankkisi koloja ja koloja. Virtsarakon etanat sekoitetaan joskus isompiin lammikkotietanoihin, jotka voivat kasvaa 5-8 cm:n (2-3 tuuman) kokoisiksi ja syövät mielellään akvaariokasveja. Ne eivät ole nirsoja veden parametrien suhteen, ja ne kestävät monenlaisia pH-arvoja ja lämpötiloja.

Monet ihmiset kutsuvat niitä "tuholaisten etanoiksi", koska ne ovat samanaikaisia hermafrodiitteja, jotka voivat hedelmöittää itsensä. Munat näyttävät pieniltä, valkoisilta pisteiltä, jotka on koteloitu kirkkaaseen hyytelöön, ja niitä voi löytyä säiliön seinämiltä, kasveilta ja muilta pinnoilta. Jos virtsarakon etanoiden populaatio kasvaa räjähdysmäisesti, saatat ruokkia akvaariota liikaa. Harkitse akvaarioon menevän ruoan määrän vähentämistä, leväkasvun hallintaa ja soran imurointia useammin ylimääräisten orgaanisten aineiden poistamiseksi. Kun ravinnonlähteet kuivuvat, etanapopulaatio vakiintuu. Jos haluat lisää vinkkejä ja niksejä etanayhdyskunnan hallintaan, lue koko artikkeli.

2. Neriitti etana

Neritidae-heimoon kuuluvat etanat ovat tunnetusti yksi parhaista levänsyöjistä makean veden akvaarioharrastuksessa, ja ne pystyvät syömään jopa viherlevää. Ne ovat kooltaan 1,3-3,8 cm (0,5-1,5 tuumaa), ja niitä on saatavana useina lajikkeina - kuten oliivi-, seepra-, punainen racer-, tiikeri- ja sarvipäisiä neriittisiikoja. Ne ovat alttiita karkaamaan, joten pidä akvaariosi tiiviisti suljettuna. Jos akvaariossa ei ole riittävästi levää, ne voivat myös kuolla nälkään. Täydennä niiden ruokavaliota vihreillä papusäilykkeillä, blanchoiduilla kesäkurpitsaviipaleilla ja Zoo Med Nano Banquet -ruokapaloilla.

Toisin kuin useimmat etanat, neriittisiiat sietävät hyvin suolaa, ja ne ovat tottuneet lisääntymään murtovedessä. Vaikka saatat nähdä niiden jättävän valkoisia, seesaminsiemeniä muistuttavia munakapseleita akvaarion seinämiin tai koristeisiin, ne eivät kuoriudu makeassa vedessä, joten niiden lisääntymisestä hallitsemattomasti ei tarvitse huolehtia.

3. Ramshorn etana

Tällä Planorbidae-heimoon kuuluvalla kauniilla etanalla on ainutlaatuinen kuori, joka näyttää pässin käämityltä sarvelta. Ne voivat kasvaa jopa 2,5-5 cm:n pituisiksi, ja niitä on saatavana monissa kauniissa väreissä, kuten ruskeassa, kultaisessa, harmaansinisessä ja vaaleanpunaisessa. Nämä ihanat gastropodit siivoavat iloisesti akvaariosi kuluttamalla kaikki levät, kalanruoka ja sulavat kasvinlehdet, joihin ne törmäävät. Ne ovat rakkolevän etanan tavoin samanaikaisia hermafrodiitteja, joilla on samanaikaisesti sekä uros- että naaraspuoliset sukupuolielimet. Niiden munat ovat samanlaisia kuin virtsarakon etanan munat, ja ne näyttävät pieniltä pisteiltä, jotka on päällystetty läpinäkyvän gelatiinin kumpuun.

4. Mysteeri etana

Pomacea bridgesii on suosittu etana Etelä-Amerikassa, jonka halkaisija on 5-6 cm. Ne ovat turvallisia kasvien kanssa, toisin kuin jotkin suuremmat Pomacea-lajit, kuten Perun omenaetana ja jättiläisomenatana. Useimmista lemmikkieläinkaupoista löytyy myynnissä lukuisia lajikkeita (esim. norsunluuta, keltakultaa, jadea, sinistä, ruskeaa, violettia ja magentaa). Ne ovat etanaksi suhteellisen nopeita ja aktiivisia, ja niillä on monia kiehtovia käyttäytymistapoja, kuten kiipeäminen säiliön yläosaan ja " laskuvarjohyppääminen " alas. Saatat myös nähdä niiden lepäävän lähellä veden pintaa, ojentavan hengityssuppilonsa ja hengittävän vettä sisään, jotta se kulkisi niiden kidusten yli.

Salaperäiset etanat eivät ole hermafrodiittisia, ja urokset ja naaraat voidaan erottaa toisistaan pitämällä etanan kuorta niin, että sen jalka on pystysuorassa ikään kuin se kiipeäisi seinää pitkin. Kun etana ojentaa ruumiinsa ulos kuorestaan, voit nähdä, että naaraalla on kaksi reikää kummassakin olkapäässä, kun taas uroksella on vain yksi reikä vasemmassa olkapäässä. Kutuaikaan naaras kiipeää pintaan ja munii munaryhmän veden yläpuolelle. Niiden populaatiota on melko helppo hallita, koska suuri munaryhmä voidaan poistaa, jos poikasia ei haluta.

5. Malesialainen torvisorsa (MTS)

Melanoides tuberculate on enimmäkseen yöeläin, jolla on 2,5 tuuman (1 tuuman) kuori, joka on terävä, pitkänomainen ja ruskea. Ne viettävät suuren osan ajastaan kaivautuneina pohjamateriaaliin ja odottavat pimeää tullakseen esiin ja etsiäkseen ruokaa. Monet ihmiset pitävät niistä, koska ne kääntävät hiekkaa tai soraa säännöllisesti, mikä voi auttaa sekoittamaan multaa kasveille ravinteiden käyttöön ja estää syanobakteerien peittämistä maahan. Ne ovat erittäin sitkeitä ja voivat selviytyä elinkelvottomissakin olosuhteissa, jotka olisivat kohtalokkaita muille etanoille. Kuten neriittietana, ne sietävät hyvin suolaa, ja ne voidaan sopeuttaa elämään murtovesiaquariumeissa.

Vaikka malesialaiset trumpettietanat eivät ole hermafrodiittisia, ne lisääntyvät nopeasti, koska naaraat voivat luoda klooneja ilman urosten läsnäoloa. Munat haudotaan emon pesäpussissa, ja kuoriuduttuaan emo vapauttaa eläviä poikasia, jotka näyttävät aikuisten pienoismalleilta.

6. Salamurhaaja etana

Anentome helena on Kaakkois-Aasiasta peräisin oleva 2,5 cm:n etana, jonka kuori on terävä ja kuvioitu ja jossa on kauniita ruskeita ja keltaisia raitoja, jotka muistuttavat kimalaisia. Toisin kuin muut tämän luettelon detritiiviset etanat, salamurhaeläin on kuitenkin lihansyöjä, joka on erikoistunut syömään muita etanoita. MTS:n tavoin se kaivautuu mielellään maahan ja tulee esiin, kun se havaitsee saalista. Monet akvaaristit käyttävät niitä päästäkseen eroon pienemmistä etanoista, kuten rakko-, ramshorn- ja malesialaisista trumpettietanoista. Salamurhaajakotiloiden ryhmät pystyvät kuitenkin tuhoamaan paljon itseään suurempia etanoita. Jos kaikki saatavilla olevat etanat on hävitetty, ne syövät opportunistisesti myös kalanruokaa, matoja ja kuolleita eläimiä.

Salamurhaajakotilot eivät ole hermafrodiitteja, ja niiden lisääntymisnopeus on hitaampi kuin muiden etanoiden.  Ne munivat läpikuultavia, neliönmuotoisia munakapseleita, joissa kussakin on yksi muna. Koska ne ovat niin hyödyllisiä tuholaisten etanapopulaatioiden kurissa pitämisessä, paikalliset kalakaupat ovat usein halukkaita ostamaan tuottamasi ylimääräiset salamurhaajakotilot.

7. Kanin etana

Tylomelania-suvun jänis- tai Sulawesi-etanat ovat kotoisin Indonesiasta, ja ne viihtyvät kuumemmissa lämpötiloissa, jotka ovat 27-30 °C (80-86 °F). Niillä on pitkä ja terävä kuori, mutta ne kasvavat paljon suuremmiksi, jopa 8-13 cm:n pituisiksi (3-5 tuumaa). Niillä on ruskeasta mustaan vaihteleva kuori, jäniksen korvia muistuttavat antennit ja värikäs tai kuvioitu ruumis. Ne syövät yleensä kalanruokaa, valkaistuja vihanneksia ja pehmeitä leviä, mutta ne voivat alkaa nakertaa kasveja, joissa on pehmeämpiä lehtiä ja varsia, jos niitä ei ruokita riittävästi. Ne näyttävät kuitenkin pärjäävän hyvin sitkeämmillä ja paksummilla kasveilla, kuten anubiasilla.

Kanin etanat ovat hyvin rauhallisia, hitaasti liikkuvia ja hitaasti lisääntyviä. Ne eivät ole hermafrodiittisia ja synnyttävät eläviä etanoita, jotka ovat samanlaisia kuin malesialaiset trumpettietanat. Yksi poikanen voi syntyä noin 4-6 viikon välein, ja poikaset kasvavat pitkään ja saavuttavat sukukypsyyden.

Etanat ovat hämmästyttäviä siivoojia, jotka auttavat hajottamaan orgaanisia aineita ravinteiksi, joita vesikasvit voivat hyödyntää. Jos haluat hankkia omat akvaarioetanat, tutustu suositeltuun luetteloon kalojen verkkokauppiaista.

Your Aquarium